iPhone-logo.pngHuippupesäpalloilijat ry

Huippupesäpalloilija on idoli

Edesmenneen sotkamolaisen pesäpallolegendan Asko Tuhkasen tuuletus polvillaan polttolinjassa tärkeän kopin jälkeen 90-luvun alun mestaruusottelussa. Jymy-lukkarin Olli Hartikaisen syöksy voiton ratkettua. Markus Meriläisen kylpytakki 90 –luvun loppupuolen mestaruusjuhlissa sotkamolaisten keskuudessa…Nuoren pesisharrastajan muistoihin piirtyi uskomattoman pieniä yksityiskohtia.

Neljä tuntia ennen pelin alkua kentälle varaamaan parhaat paikat pelin seuraamiseen. Pallopoikana tv –otteluissa, Jouni Wallinin pelipaita äidille pienennettäväksi, jotta se päällä voidaan pelata pihapelejä.

Mikä johtaa mihinkin? Mistä syntyi läpi elämän kestävä innostus pesäpalloa kohtaan? Voin sanoa, että yksi syy omaan innostukseeni on lähellä olleet esikuvat. Jymyn nykyisen historian ensimmäisten menestysvuosien seuraaminen loi tunteen: joskus minäkin haluan olla kentällä voittamassa Suomen mestaruuden.

Suomen mestaruus ei ole kaikkien tavoite. Hauskan pito pesäpalloa pelaamalla yhdessä kavereiden kanssa voi olla. Ne tunteet mitä pesäpallo antaa yhä edelleen, ovat ainutlaatuisia. Harvassa työssä voit kokea turvallisessa ympäristössä sellaisen määrän pieniä onnistumisia, mitä pesäpallo-ottelussa. Toisaalta voit ottaa riskejä, mitkä eivät vaikuta sen kummemmin omaan arkeesi pelin tauottua. Pesäpallon oppikoulu antaa eväät myös ”oikeisiin” töihin. Pitkäjänteinen työ, suunnitelmallisuus, porukan yhteistyö heikompina ja parempina hetkinä sekä painetilanteissa toiminen kuuluvat lähestulkoon jokaiseen ammattiin työelämässä.

Mitä meidän huippupelaajien sitten tulee tehdä, jotta lapset ja nuoret pääsevät kokemaan samoja tunteita ja oppimaan samoja taitoja mitä me pesäpallosta saamme? Pelkät huippusuoritukset kentällä eivät enää riitä. Nykypäivän lasten arki on muuttunut. Maailma tarjoaa paljon vaihtoehtoja konsolipeleineen ja internetteineen. Meidän huippupelaajien pitää näkyä lasten arjessa.

Kun käymme kaupassa, meidän tulee olla valmiita jäämään juttusille ihmisten kanssa. Meidän tulee käydä kouluilla. Meidän tulee näkyä leireillä. Meidän pitää jäädä antamaan nimikirjoituksia pelin jälkeen.

Tulee myös aika, jolloin tunnit riittävät olemaan mukana lasten harrastuksissa. Mitä enemmän saamme entisiä ja nykyisiä huippupelaajia mukaan lasten ja nuorten toimintaan, sitä enemmän lapset harrastuksesta saavat. Kun sekä koulujen että seurojen pesishetket ovat laadukkaasti ohjattuja, lapset saavat onnistumisen kokemuksia, mitkä johtavat entistä suurempaan innostukseen lajia kohtaan.

Pesäpallon ei tarvitse kilpailla ”isompien” lajien kanssa. Me voimme tehdä pesäpallosta ainutlaatuisen lajin, minkä parista tulevaisuuden tekijät saavat isot eväät omaan elämäänsä. Tämä vaatii myös meiltä pelaajilta heittäytymistä. Ja sen me voimme tehdä, jos haluamme.

Jani Komulainen

Kirjoitettu: 31. 8. 2014

Laita jakoon:

© 2019 Huippupesäpalloilijat ry • Toteutus: Grafimatik